Shout Box!

Shout

Vivie Otto a.k.a Wedzz

Share any things about my lifestyle, sweet memory and my feelings. All just for my beloved friends. See my Profile


About Me

Just ordinary gurl without superpower and born in Kelantan. Just simple lifestyle and happy go lucky... trying to be good muslimah.. well, now studying at MMU malacca.. that's all.. hehe


Social Web

  • RSS
  • Facebook
  • HOME
About

Yahoo! Messenger with Vivie

Chat!

Vivie Otto

a.k.a Wedzz



Semua Tentang Kita
**pause lagu blog aku. n play lagu kat bawah.

Waktu terasa semakin berlalu 
Tinggalkan cerita tentang kita 
Akan tiada lagi kini tawamu 
Tuk hapuskan semua sepi di hati 

Ada cerita tentang aku dan dia 
Dan kita bersama saat dulu kala 
Ada cerita tentang masa yang indah 
Saat kita berduka saat kita tertawa



Teringat di saat kita tertawa bersama 
Ceritakan semua tentang kita 

Ada cerita tentang aku dan dia 
Dan kita bersama saat dulu kala 
Ada cerita tentang masa yang indah 
Saat kita berduka saat kita tertawa

**pause lagu disebelah ye?

Untuk Raby /hi..aku nak bagi hadiah.../giveback tapi ekonomi merudum.Aku nak lepak ngan ko lama-lama macam dulu/tea .Mungkin sukar.Aku nak borak lam fon ngan ko lama-lama...mungkin xsekerap dulu..CUma ini yang mampu aku bagi.Xsempat jumpa kau sebelum ko p Kolej./study  Xpe.Ada Masa kita jumpa. SATU ko perlu tahu. Aku sayang kau!best best best friend ever. Maaf aku jauh dari ko. Aku tahu ko terasa.Maaf.Rindu kau ketart2! BFF forever. Moga tempat baru akan berikan kau semangat yang baru dan keyakinan yang tinggi.Aku yakin Kau boleh. KENAPA? sebab ko sahabat aku./kiss


~~**~~
Special
Untuk CIk Rabi'Atul 'Adawiyah
Lot's Of Lavender's Love
Always by your side
Always together
~~**~~


salam dear LavvY! Miss u!





Alhamdulillah.terasa sangat lama x update. Kenapa? hehehe.. En. Lappy merajuk. Dah xboleh pujuk.. /no Tapi, En lappy berikan Vivie 'Teman baru' nama die Cik Wippy.Ok. /happy Tapi En lappy tetap jadi teman terbaik Vivie! Miss u! Thanks to my luvly parents! they gave me this precious 'friend'! /kiss


Sepanjang En Lappy merajuk, Banyak yang terjadi.Namun, Alhamdulillah.Semuanya lancar dengan izinNya.Post Vivie yang Terakhir, Vivie sebutkan tentang pilihan. I.Allah!Akan dimanfaatkan pilihan itu.Moga dipermudah..Amin!


Cuti sem kali ini terasa panjang.kenapa? Vivie kesana kemari mengisi masa 'bosan'. /hee pulang ke Kelantan Seminggu,Jumpa sahabat2 lama. Ya Allah! cepat masa berlalu! Sahabat dari sekolah rendah! yang dulunya, lumba basikal ke sekolah,kini..berkereta.Kami membesar dengan cepat! Kalsiyyum!:D sepanjang cuti di Kelantan Diisi dengan perjumpaan sahabat2 lama. teringat zaman kanak rebina dulu~ ComeyY i~ /huk3...


Setelah seminggu, dipanggil balik ke Melaka. Dating dengan sahabat baru pula *it's 'her' ok!! Beliau ingin melanjutkan pelajaran di salah sebuah Kolej di KL.Beliau merupakan sahabat sama kos dengan Vivie *dulu..Oleh kerana masalah ketidakminatan. Beliau cari mood baru di Kolej baru beliau. GudLuck my pren! luv u tawu!/kiss I'll always pray 4 ur success! muah~ muah~ muahahaha!


Di Melaka, Vivie kekontangan makanan~ /dead kedai makan banyak tutup. Nak beli Barang dapur, ekonomi agak merudum.lagi pun,balik sekejap jer. Beli barang basah kang, membusuk lam peti ais. 4 hari di Melaka.Parents Vivie ke Melaka minggu tu..Masalah teknikal.Vivie ke Klang. Jumpa Parents malam esoknya. iaitu beberapa jam sebelum Vivie menaip entry ini...Alhamdulillah.Dapat jumpa juga. 

~**~
~*Dapat lepas rinduu dengan si Fudhayl*~~
~*Setiap kesusahan Akan dipermudahkanNya*~
~*Kesihatan yang tidak memberangsangkan*~
~*Lots of Lavender's love*~
~**~
~~*En.Lappy n Cik Wippy merupakan nama laptop, bukan orang perseorangan.(^_^)

Salam dear lavvy.

Pertama kali menaip blog di sigma lab...hehehe...agak pelik rasanya. Tapi biarlah. xganggu orang pun..Sepanjang hari Vivie bertanya itu dan ini .Sedikit sebanyak membantu. Alhamdulillah. Family is my backbone. Oyeah! /happy 

Kusut, /stress susah untuk membuat keputusan.Beban atau tanggungjawab itu yang manjadi tanda tanya. Bila diberi sesuatu dan disuruh memilih..pasti kita mahu pilihan yang terbaik. Dalam apa jua keadaan sekalipun. Kita mahukan terbaik.Opportunity cost, To get something, we have to Lose Something.

Untuk Mendapatkan keputusan tentang pilihan Vivie cuba untuk:~


*Tenangkan Fikiran*
 /hypnosis
Tenangkan fikiran dan jangan bertindak di luar kawalan seperti menjerit, menumbuk dinding,marah-marah dan sebagainya. Fikiran yang tenang penting agar kita dapat berfikir dengan waras tanpa menurut gerak hati yang mungkin akan menambahkan lagi kerumitan.

*Kenal Pasti Masalah Sebenar*
Fikirkan perkara yang menjadi masalah sebenar. Cuba ingat sama ada anda pernah menghadapinya ataupun pertama kali. Jika pernah, ingat kembali keputusan yang telah dibuat dan kesannya.**yeye..pertama kali. /haih

*Kenal Pasti Pilihan*
Fikirkan semua pilihan2 yang ada. Cuba cari seberapa banyak pilihan yang boleh dibuat.cari pro n cons. /dizzy **cemane-cemane?

*Mengkaji Baik Buruk Pilihan*
Ingat! Setiap pilihan mempunyai kesan yang baik dan buruk kepada diri atau orang lain. Oleh itu, setiap pilihan perlu dikaji dengan teliti. Fikirkan sebanyak mungkin segala kesan baik dan buruk yang mungkin terjadi jika pilihan itu diambil./haih

* Membuat Pilihan Terbaik* /heh2
Setelah mengkaji baik buruk setiap tindakan, buatlah pilihan yang terbaik dan positif. Pastikan keputusan yang dipilih benar2 mampu untuk dilaksanakan dan jangan menyesal dengan keputusan yang diambil. Keputusan yang telah diambil hendaklah dilakukan dengan penuh keyakinan. InsyaAllah!

*Tegas Dengan Keputusan* /thumb
Yakinlah bahawa keputusan yang dibuat adalah betul. Perlu tegas dengan keputusan anda dan jangan ikut kata orang. Jangan mudah berubah. Kesabaran amat penting setelah membuat keputusan agar tidak akan kecewa.

* Nilai Semula*
Apabila telah melaksanakan keputusan yang diambil, lihat kembali kesan2 yang berlaku. Adakah sama dengan apa yang telah dikaji atau terdapat kesan lain yang tidak tersenarai? Simpan catatan anda untuk dijadikan rujukan jika anda menghadapi perkara yang serupa pada masa akan datang.
/heh 

Kesimpulannya dengan adanya tips ini sikit sebanyak dapat membantu juga dalam membuat sesuatu keputusan atau pilihan dengan lebih tepat. Semoga ianya dapat memberi kesan yang baik dan positif dalam hidup..

 **~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~**
Berubah itu Sukar
Namun,Yang lebuh sukar 
adalah ISTIQAMAH
dengan Perubahan itu Sendiri
Hanya keazaman Yang kukuh Teguh meneruskan
**~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~**

~~**~~
~*Lot's of Lavender's love*~
~*Perlu Mencabar Diri?*~ 
~*Rabbi Yasser wala Tu'asser*~
~*Dilemma*~
~*Masa makin Suntuk*~ 
~~**~~


Salam,
Bila hati berkecamuk, sedih..kecewa...Rasa ketenangan itu hilang, Marah jadi teman setia. Rasanya ada yang boleh hilangkan rasa itu.Vivie Ingin kongsikan penawarY~

**haih! serabut ah~
;)Amalkan tasbih, tahmid dan takbir  
Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.

Berdoa:D
Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.

Sibukan diri dengan sesuatu 
Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah,Sebagai pelajar...buat-buat busy dengan assignment **bukan tu menambahkan lagi kekusutan ke?  /stress tidak..jika kita tahu apa yang kita belajar...**melainkan xfaham apa-apa. /beaten heh! setidak-tidaknya.. join program club yang korang suka...**selalu tau~

Luahkan perasaan 
Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.Blog dicoret untuk bacaan umum, berlapik la ye? :) **vivie xpass tang luah2 ni..blogging~ yeah! /;)

:)Senyum:)
 Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum.**susah der~ 
Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati.**perasan cantik/hensem segala..terapi tu! /nobigdeal 
positivekan fikiran.I.Allah..let's try it out! :D

~~**~~
~~*lot's of lavender's love*~~
~~*sharing is caring*~~
~~*Dendam itu Bara! Marah itu Api! **laksamana sunan*~~
~~*lama seyh xupdate..*~~
~~**~~

Popular Posts

Followers