Shout Box!

Shout

Vivie Otto a.k.a Wedzz

Share any things about my lifestyle, sweet memory and my feelings. All just for my beloved friends. See my Profile


About Me

Just ordinary gurl without superpower and born in Kelantan. Just simple lifestyle and happy go lucky... trying to be good muslimah.. well, now studying at MMU malacca.. that's all.. hehe


Social Web

  • RSS
  • Facebook
  • HOME
About

Yahoo! Messenger with Vivie

Chat!

Vivie Otto

a.k.a Wedzz

Assalamualaikum.


Melangkah setapak kehadapan. **Apa? memikirkan sesuatu yang I.Allah akan berlaku dan telah dijanjikan olehNya. **Xfaham lagi la.. sabar...teruskan membaca.**yo yo OO~ jer budak ni.
Ok, berfikir secara matang. Bila memikirkan tentang masa depan,semua ada perancangannya kan? setidak-tidaknya, ada angan-angan. Yep! angan-angan pun boleh jadi kenyataan dengan izinNya. Orang kata,Nak berjaya kene angan-angan~ betul la tu.:D Perancangan kita? sampai mana? **jeng jeng jeng /beaten. 

Terasa matang bila Vivie nak mulakan penulisan ni...hehehe../shy. Kenapa? Memandangkan ahli keluarga Vivie sudah berkembang, bertambahlah ahli baru keluarga kami.(kakak ipar baru!oyea~) Alhamdulillah. /happy Sangatlah happy :D Menunggu ahli baru yang lain pula.
Kata Senior Vivie, Abang kamu sudah...lepas ni Vivie la...ehem!  Aduh! no no no /notme lambat lagi ok! **apa ko bebel ni? Ish!  

/lala

bercerita tentang JODOH...**tu dia!!:D susah nak tulis word tu. :D /shy . Ada kawan2 -kawan Vivie buat gatai tanya...Ko bila lagi? /opss buat tak layan...**lambat lagi~ tapi terfikir jugak~***VIVIE GATAI! haha:)) Secara matangnya, **hehe  ehem! jawapan Vivie is, ada jodoh, ada la tu...**BAITUL-MUSLIM Vivie impikan..:D


Em,tgh memblog-walking, Vivie terjumpe dengan sebuah blog. n kata2 di dalamnya cukup indah, rasa mcm perlu untuk berkongsi dengan semua, either yg dh kawin, baru nk kawin, baru clash or tgh mencari.

tajuknya lebih kurang camni: salah faham umat Islam msa kini tentang jodoh.

Interesting?

fitrahla.semua manusia inginkan yg terbaik utk dirinya. tidak terkecuali sesiapa.  semua for sure ingin yg terbaik untuk dirinya. dalam umur remaja, antara cabaran yg boleh dikira wajib akan ditempuhi setiap manusia ialah CINTA. :x

sepanjang pengalaman Vivie berdepan pelbagai jenis manusia , ada yang dah couple bertahun2, tapi kecundang tengah jalan. smpai ada yang xkahwin2, ada pula yang trus kawin degan yg lain. ada yg baru kenal 2 3 bulan, terus je kahwin. mcm2. Terlalu banyak pendapat tentang jodoh ni. /heh2

Pendapat pertama:


JODOH ialah pertemuan. Allah telah menetapkan siapa yang kita akan kita jumpe, siapa yg akan bersama kita. dan tugas manusia adalah untuk menjaga pertemuan itu. ertinya jodoh itu ialah sebaik sahaja berlaku pertemuan sehingga membenihkan kasih sayang dan azam ingin berkahwin. em..benarkah?....bagaimana dengan perceraian? adakah jodoh itu tersalah? tidak, kerana Allah itu tidak pernah silap. kes perceraian ini juga byk pendapat, dan ada yg bertentangan. ada yg kata, itu kerana kita tidak menjaga jodoh kita. kita wajib menjaga jodoh kita itu...:)
dalilnya sabda Rasulullah; 
"perbuatan halal yg paling dibenci oleh Allah ialah perceraian'.

tetapi ada juga pendapat yang mengatakan bahawa sesungguhnya perceraian itu juga telah Allah tentukan.
 berdasarkan firman Allah ; 
boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik utk kamu.dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, sedangkan ia amat buruk bagi kamu.Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui".
 (Al-Baqarah ayat 216
Waallahualam.

Pendapat Kedua:

JODOH itu perkahwinan. ertinya sebaik sahaja kita kahwin, maka dialah jodoh kita. dan rasanya inilah pendapat yang lebih cenderung kita sekalian terima, kn?
Mungkin, kedua2nya ada betulnya. yela, ilmu Vivie masih tidak sampai untuk mengulas hal-hal yg setinggi ini.Sesuatu pekara itu,perlulah kerana Allah.

/shy


"Allah tidak akan memberikan bidadari kepada anda di dunia, tetapi di akhirat. jadi jika anda inginkan wanita yang bertaraf bidadari, maka kahwinilah dengan niat yang betul, jalanilah kehidupan rumah tangga dengan betul dan insya Allah isteri anda akan jadi bidadari bagi anda di akhirat".

sarjana barat pun ada berkata

                          "love is not by finding the right person, but to become the right person."
:x

Ingin Vivie kongsikan, diriwayatkan dari Abdullah Bin Mas'ud r.a, katanya Rasulullah S.A.W bersabda:~" kejadian seseorang itu dikumpulkan di dalam perut ibunya selama 40 hari.sebaik sahaja genap 40 hari kali kedua terbentuklah segumpal darah beku. manakala genap pula 40 hari kali ketiga bertukar pula menjadi seketul daging. kemudian Allah SWT mengutuskan malaikat supaya meniupkan roh dan memerintahkan menulis empat perkara iaitu ditentukan rezeki, tempoh kematian, amalan serta nasibnya smada mendapat kecelakaan atau kebahagiaan. maha suci Allah di mana tiada Tuhan selainNya
(Sahih Muslim)


dari hadis di atas, ternyata jodoh kita telah ditakdirkan sejak azali lagi. (^_^).v
Lambat atau cepat, itu rahsiaNya.

~~**~~
~*Tiba-tiba nak tulis tajuk ni*~
~*Xkesampaian nak pergi Cafe Cinta :( *~
~*Perkongsian agak berat*~
~*Baitul-Muslim **InsyaAllah.impian semua*~
~*Kang ramai kata Vivie da gatai:p*~
~*Lot's of Lavender's love*~
~~**~~
/kiss






salam.Dear Luvly lavvy.


Alhamdulillah. Setiap yang berlaku ada penyelesaian. Sebanyak mana pun cabaran, rintangan..Akhirnya, lancar dengan kehendakNya. Punyalah kecoh nak pindah rumah segala.haha! /wahaha Saje bikin hot. Emosi terlebih... /pompom insyaAllah semua ok.Vivie officially dah pindah kerumah baru. Dahlia 4, bye../byebye. Walaupun rumah baru ni jarak xde lah jauh sangat, masa sangat penting. Vivie kene set masa vivie untuk ke kelas. kalau sebelum ni 15 minit sebelum kelas vivie dah gerak keluar....lepas ni, mungkin 20 minit kot :D 

Pesanan, Cik Vivie...Behave ok! **orait.. /thumb vivie memang sopan apa~ huh! **err /err betulkan? 

Vivie rasa nak share something..mungkin benda ni dah lama...i hate hipocrite! /hate Vivie xsuka orang bermuka-muka. LuaranY sangat baik. don't jugde a book by it's cover. yeah! Biasa dengar kan. vivie perasan benda ni dah lama. Cemana ye situasi..Nama Vivie akan disebut, ditegur bila something happen. like, "Hai Vivie, Dengar kata Onisan vivie get married dengan Oneecha...?" Bila jadi benda2 camtu, Ramai lah tegur...baik-baik segala. kalau x...memang buat-buat xkenal.jumpa buat xheran. Masa tu layanan Vivie terima alhamdulillah, Rupanya ada kawan.. tapi, lepas tu? vivie pandang  or tegur pun...belum tentu ada yang balas. buat-buat xnampak pun ada. Kenapa? Vivie sedar, Vivie xsebaik mana. program pun ada yang skip.sebab itukah? Ada yang pandang Vivie macam ad yang xkene..Kenapa? Vivie pun xtahu. Bukan Vivie je yang terasa. Ramai. bila dalam satu kelompok yang dianggap satu keluarga,sahabat. Apa yang kita harapkan? Tapi Bila satu masa, diri kita jadi macam black sheep...siapa xterasa. /sob2


Mungkin ada yang kata, salah kamu Vivie. Sebab Vivie xjoin program dari club tu... Bila Vivie join, Vivie rasa, Apa yang Vivie cakap, xditerima. Senang cita xdilayan.Sebab Pandangan kita berbeza agaknya.Perangai Vivie yang gila-gila kot. tu yang xboleh masuk. mungkin. 


maaf, mana2 pihak yang terasa. Maafkan Vivie.lama vivie pendamkan. i love being myself! enjoy myself~ /happy.


Ni ada gambar yang Vivie kongsikan.Apa yang Vivie dapat sepanjang minggu lepas....check out! xbanyak pon.



Inai lukis sendiri tau! **nipu2..


Inai ini hasil dari merayap cari pasal dalam campus.libresse buat roadshow. Saja gatal2 jawab soalan. terus dapat hadiah misteri.  a.k.a inai ini. terang kau! kawan Vivie kene bebel ngan mak dia..siap suruh kikis lagi...hahaha! /wahahah 2 minggu ja ...pastu hilang la...Acik cakap kat Vivie, Cacat! sebab sebelah tangan jer. heh! biau la! /love cantik apa~ /lala

style berkelas u know! elegant orang kata:p
Ni bookmark dari libresse jugak! suke! cantik tu...Vivie sanggup pergi kali kedua untuk dapatkan benda ni. :D:D 

~**~
~*En n Pn Semut pasang Almari dengan tungkus-lumus:p *~
~*maaf untuk post Vivie kali ini*~
~*lot's of lavenders love*~
~**~


Popular Posts

Followers