Shout Box!

Shout

Vivie Otto a.k.a Wedzz

Share any things about my lifestyle, sweet memory and my feelings. All just for my beloved friends. See my Profile


About Me

Just ordinary gurl without superpower and born in Kelantan. Just simple lifestyle and happy go lucky... trying to be good muslimah.. well, now studying at MMU malacca.. that's all.. hehe


Social Web

  • RSS
  • Facebook
  • HOME
About

Yahoo! Messenger with Vivie

Chat!

Vivie Otto

a.k.a Wedzz

AS salam~


Dear luvly lavvy (^_^).v sihat?? I.Allah..Vivie nak share cerita ngan sahabat-sahabat semua:) lavvy dapat cerita ni dari seorang sahabat lama...MASYAALLAH!! SUBHANALLAH!! tu jer yang terucap. Moga pe yang vivie nak cerita lepas ni jadi satu wadah untuk sahabat-sahabat amalkan...Vivie yakin, sahabat-sahabat semua dah hafal ayat Qursi kan?? I.Allah.. kalau belum hafal~ ni vivie sertakan~:) leh baca sama-sama..


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Maksudnya:-)
"Allah tidak ada Tuhan melainkan Dia yang Maha Kekal lagi terus menerus
mengurus makhlukNya, tidak mengantuk dan tidak tidur KepunyaanNya apa
yang di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafa'at di
sisi Allah tanpa izinNya? Allah mengetahui apa−apa yang di hadapan
mereka dan di belakang meraka, dan mereka tidak mengetahui apa−apa
dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya. Kursi Allah
meliputi langit dan bumi, Dan Allah tidak merasa berat memelihara
keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar".
(QS : Al−Baqarah :255)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah...moga dapat di amal bersama ye..(^_^).v.Ok..cerita yang Vivie nak kongsi ni, harap di ambil iktibar sama ye:) cerita ni adalah kisah benar dari seorang sahabat...berlaku di Amerika Syarikat..jauh kan?? tapi I.Allah...akan dikongsikan bersama:) meh2 nak share~


Em, Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang baik..(^_^) Suatu malam wanita ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.


Disebabkan hari yang agak lewat,**tengah malam ler~ berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan berseorangan. Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu. Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan wanita ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu. Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi wanita ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini ingin mengetahui sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).

~~~***~~~
{Dia pun tanya perogol itu.. }
Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?
(Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?)

{Perogol tu jawab: }
No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one
was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.
(Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak.Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..)
~~~***~~~

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.

em... MORAL CERITA NI???

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Wanita tadi pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya. SUHANALLAH~!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat
memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..."
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan Vivie... semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat... sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA…. (^_^)

**Allah berfirman: Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu..

semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari kejahatan syaitan yang di rejam…….aminn..(^_^).v wallahu'alam.

~~**~~
~~*Alhamdulillah da siap sume tugasan, cuti ngan riang*~~
~~*uupps~! got quiz nex week..SQL! ok2...study*~~
~~*nak panjat pokok kat kebun orang tak bagi,makan yang da panjat*~~
~~*musim buah mode!!wee*~~
~~*lavender's love*~~
~~**~~

0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Popular Posts

Followers