Shout Box!

Shout

Vivie Otto a.k.a Wedzz

Share any things about my lifestyle, sweet memory and my feelings. All just for my beloved friends. See my Profile


About Me

Just ordinary gurl without superpower and born in Kelantan. Just simple lifestyle and happy go lucky... trying to be good muslimah.. well, now studying at MMU malacca.. that's all.. hehe


Social Web

  • RSS
  • Facebook
  • HOME
About

Yahoo! Messenger with Vivie

Chat!

Vivie Otto

a.k.a Wedzz

Assalamualaikum w.b.t....

Tengah best mengadap En Lappy tercinta tetiba jer nampak semut berderet-deret lam satu barisan...terfikir la..mana tujuanY?? Dengan gaya ala-ala detektif conan~ ikut la semut berkawat sekali~hehehe....lama-lama tengok semut ni..meremang la jugak...teringat labah-labah pulak...haih~!! lain la...semut lagi comey~~**da stat da imaginasi tanpa batasan dia..semut oh semut....ikut lagi...panjang betul~!! dari satu line bertambah 2-3 line~~ erk traffic jem ke?? Meremang tahap tak hengat~! makin banyak....eeee......perasaan ingin tahu membuak-buak.."ikut die--ikut die.." petikan dari komik anak-anak sidek...**nak stat mengarut la tu...ok~! fine~! sambung balik...jauh tol highway semut-semut ni...subhanallah~! kagum...disiplin semut-semut ni sangat tinggi....perjalanan yang jauh dalam satu barisan...**subhanallah...subhanallah...subhanallah... perjalanan semut-semut ni menuju satu tempat....haih~! memang sah ada benda manis~kat rak buku~! gula-gula fox....waaa~~!! geli...tapi nak tengok jugak...tengok lagi dekat...sedikit demi sedikit digigit dan dibawa ke sarang...rajin~ muhasabah~ lama la jugak perhati semut-semut ni...last-last sampai semut-semut tu angkat gula-gula tu...**zikir~ subhanallah....



Alhamdulillah~diberi peluang melihat,mentafsir sifat semulajadi si kecil ini..teringat ceramah seorang ustaz masa asrama dulu...tentang si semut...kisah sang semut ada dalam Al-Quran. Allah mengabadikan kisah semut di dalam Al Quran, istimewanya Allah menamakan satu surah dengan di dalam kitab suciY dengan nama An-Naml iaitu semut. Kisah tersebut diceritakan Allah dalam Ayat 18 dan 19 dalam surah ni.


____________________________________________________________________________________________

Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud;
“(Maralah angkatan itu) hingga apabila merekas ampai ke “Waadin-Naml”, berkatalah seekor semut: “Wahai sekalian semut, masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, sedang mereka tidak menyedari”.
Surah An-Naml, ayat 18

Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud;
“Maka tersenyumlah Nabi Sulaiman mendengar kata-kata semut itu, dan berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan masukkanlah daku – dengan limpah rahmatMu – dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh”.

Surah An-Naml, ayat 19

_____________________________________________________________________________________________

(^_^)Istimewanya Makhluk Allah Ini.(^_^)

Cuba perhatikan kehidupan masyarakat semut.Teknologi, kerja gotong-royong, strategi ketenteraan, jaringan komunikasi yang maju, hierarki yang rasional dan cerdik, disiplin, perencanaan kota yang sempurna dan pelbagai ciri lain yang amat istimewa untuk di ambil.

(^_~)Keajaiban dan Fakta Menarik Tentang Semut.(^_~)

(1). Semut mempunyai 500.000 sel saraf yang termuat dalam 2 atau 3 milimeter tubuh mereka.
(Harun Yahya)
(2). Semut berkomunikasi dengan isyarat kimiawi iaitu semiokemikal zat kimia yang digunakan semut untuk tujuan menetapkan komunikasi.
(3). Semut yang paling berbahaya adalah semut bulldog hitam dari Australia, bisanya mampu membunuh manusia.
(4). Haiwan yang paling banyak di muka bumi adalah semut. Nisbahnya adalah satu juta bagi setiap orang.

Subhanallah..kagum bukan?? setiap ciptaanY pasti ada rahsia disebalik penciptaanY..jangan di ambil enteng.. semut oh semut.. "masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, sedang mereka tidak menyedari”....kita dah bersedia utk berlindung..mempersiapkn diri kita..jgn binasa sedang kita tak menyedari kita dibinasakan..masuk srg masing2..berpegang teguh pada Islam, berlindung dgn kemuliaan Islam.mari bersatu. **tu yang lavender gurl faham..kalau salah..er..betulkan ye (wink)!! masih ramai lg yg blum sedar kita sedang berperang sekarang nih..sedangkan semut pn blh bersedia lbh awal..kita yg ade akal nih msh lg terpinga-pinga dgn situasi Islam yg diperkosa.....lihatlah apa yang terjadi pada saudara kita di Palestin...yuk~! bangkit sahabatku.(^_^).v

Sekecil-kecil semut boleh mengangkat gula-gula fox yang berganda besar dari mereka dengan bersatu,kerjasama...apatah lagi kita??? doa-doa dari kita..lumpuhkan ekonomi mereka..boikot2~kita mampu mengubahY... I.Allah~!!

Study mood dah menjenguk~ambil semangat semut~! Wallahualam..

~*semut, berfizikal kecil, tapi mempunyai semangat yang besar!*~

~**~
~*ambil semangat semut bukan doa jadi semut~!*~
~**lavender's love**~
~**~

Assalamualaikum dear lavvy yang dicintai~



first of all, maaf la kalau post kali ni merepek2...memang nak merepek pon...da lama xjenguk blog...bukan xnak tulis...tapi...banyak benda jadi...tengah bersedih ni...hati rasa sakit..tak tahu apa sebab...**tau senaY..xmo cite jer..orang kata kalau sahabat kita ditimpa musibah...kita perlu doakan n tenangkan dia kan?? tapi lavender gurl terkilan..dengan sikap sendiri...kenapa hanya tahu meluahkan dalam hati tapi tidak terluah dalam ungkapan???
my bad~!! **teruk betol~!!!huh... rasa sedih bila xdapat hulurkan sikit bantuan atleast a word~!!
sebenarY..entry kali ni nak luahkan rasa jer...sahabat, niat hati nak membantu...bukan tambahkan preassure...maaflah..diri ini xmampu.maaflah lidah ini kelu.....i'm not good friend of course...bukan sahabat kalau xdapat ringankan bebanan sahabat yang lain...ok, u choose your own way...u know what the best 4 ur life rite?? i''ll always pray 4 u...I.Allah.. i promise. Everything u do..Allah with u...

Orang kata...kalau diri ditimpa musibah...tu penghapus dosa...memang lapuk alasan tu...memang x membantu kurangkan kesakitan...rasa nak bagi jer sakit kat orang lain kan?? sharing is caring...tapi tu lah yang sebenarY...Allah menguji kita dengan sedikit ujian jer...em...bg diri ni...xmampu bg ayat yang sejukkan hati orang lain...cuma itu yang mampu..

salam ...ngNTUK~!

"Whatever happens, happens for a reason"


~*love u, not who u are,but who i am when i'am with u*~
~**lavender's hearts**~
~~sorry emo sesangat~~
~tajuk ade kaitan x?? hehe~
(^_^).v

Assalamualaikum w.b.t~


Kebelakangan ni, kepala otak rasa celaru sangat..macam2 benda yang di fikir...dalam fikir punya fikir, terfikir pulak pasal hati kita ni...susah bila hati kita tidak tetap...macam tu jugak hati Lavender gurl ni...
sedih...kenapa ye? kunci dia..amalan kita. sebaik mana amalan kita..kalau kita x ikhlas, hm...xdapat apa-apa jugak..kan3?? Berbalik pasal hati..ingat x pesan parents kita kalau kita nak pergi blajau jauh2 ke, (erk?? blajau??) pesanan diorang, jaga hati, nama keluarga...bla..bla..bla...pandai2 la ingat balik ye~ **tengah ingat jugak nih ... bila dah dapat pesanan tu...hanya bergantung kat diri kita jer..ingat atau lupa...Astaghfirullah...hati ini cepat lupa...lalai..kenapa?? tanya diri kamu...xperlu bersedih...xperlu menangis kalau itu yang kamu pilih...

semalam...lavender gurl chat ngan sorang sahabat ni...terima kasih sahabat...sesungguhY lavender Gurl berterima kasih ngan dia...bukan sekali dia tegur~ banyak...banyak sangat...tapi...diri kita ni tau nak happy jer...benci~! Lavender Gurl tau...dia agak risau...dia faham situasi...Ya Rabb....jangan kau hilangkan dia dari hidup ku....pinjamkan dia untukku...sbg sahabat dunia akhirat..terima kasih sahabat...
ketika diri terasah rapuh...
dia ada memberi semangat...
ketika diri terasa lemah,
dia hadir dalam senyuman...

**ni apsal ayat berbunga nih..?? dia tahu apa yang lavender gurl fikir barangkali...entah...tak tau..dia phm situasi~terima kasih~

hmm....bnda yang lepas harap jadikan iktibar ya wahai hati....da cukup kecewa ngan hati kita sendiri...bukan xnak berubah.....bukan xnak....lavender gurl nak sangat.....halangan yang dibuat sendiri....kita yg sekat hati kita...reka seribu alasan....menipu diri...legakan diri sendiri....kenapa?? da rasa happy dengan apa yang kamu ada ye?? tapi..sampai ble?? masa tu....tau nak enjoy jer..

lavender Gurl akan jadi diri sendiri bila sendirian....masa tu, baru kita fikir pe salah diri kita..masa tu
jugalah...sesal datang....masa tu baru fikir...apa akan jadi lepas2 ni....tapi...tu semua sementara....kenapa??
lalai n terus lalai...sedih pon dah tak guna kot...bila da dapat balasan setimpal~ baru nak nyesal?? baru la
nak berdrama...huh~! benci~! benci~!benci~! kenapa xsedar2?? cukup2 la...wake up~!! selagi kamu xbangkit...
selama itulah kamu macam ni..


Setiap kemajuan bermula dari perubahan~
kalau ingin apa yang kamu impikan...berubahlah wahai hati~ tetapkankanlah pendirian kamu~ InsyaAllah.
berdoalah...supaya ditetapkan hati mu..

**Ya Allah, Perbaikilah segala keadaanku..

Mintalah kepada Allah agar Dia memperbaiki keadaanmu disertai perasaan reda terhadap semua
ketetapanNya. Iaitu pasrah dan reda terfadap semua qada' dan QadarNya.

Engkau adalah seorang hamba yang keliru jika ketika diminta kembali kepada-Nya dengan melakukan ketaatan, engkau terus lari dari-Nya dengan melakukan maksiat. Lari dari Allah ditanda dengan perbuatan-perbuatan jahat, melanggar perintah-Nya, keinginan yang menyimpang dan dengan niat yang salah.
Bila engkau lalai dalam solat, mensia-siakan puasa, mengeluh akan kurniaan Allah dan mencintai dunia beerti engkau telah lari dari Allah. Kerana hawa nafsu telah membuat engkau berani pada-Nya. Engkau telah berpaling dari Allah dikala engkau terdorong pada indahnya dunia, terbuai dengannya, sibuk memikirkannya serta lupa pada hebatnya hari akhirat.

Allah Berfirman:
__________________________________________________________________

“Janganlah kamu membeliakkan kedua matamu (terlalu kagum) dengan apa yang Kami berikan pada mereka sebagai perhiasan kehidupan dunia. Hal itu untuk menguji mereka. Sedangkan rezeki Tuhanmu jauh lebih baik dan lebih kekal.” (Taha : 131)

_________________________________________________________

Allah telah mentakdirkan sihat dan sakit, kaya dan miskin serta bahagia dan sedih kepadamu. Maksudnya adalah agar engkau kembali pada-Nya dan mengetahui semua sifat-Nya sehingga ketika engkau senang, engkau boleh bersyukur dan ketika susah engkau mampu pasrah dan bersabar.

wsLam

>>Amaran~post kali ni agak emo~
kesulitan amat dikesali~(=_=)!!

dear lavender gurl,

Make yourself a better person and know who you are before you try and know someone else and expect them to know you”


~hati terluka~
~~
*~lots of pain~*
*lavenders love*

Popular Posts

Followers