Shout Box!

Shout

Vivie Otto a.k.a Wedzz

Share any things about my lifestyle, sweet memory and my feelings. All just for my beloved friends. See my Profile


About Me

Just ordinary gurl without superpower and born in Kelantan. Just simple lifestyle and happy go lucky... trying to be good muslimah.. well, now studying at MMU malacca.. that's all.. hehe


Social Web

  • RSS
  • Facebook
  • HOME
About

Yahoo! Messenger with Vivie

Chat!

Vivie Otto

a.k.a Wedzz

dear lavvy sayang.

Assalamualaikum..


"Kita percaya semua kejadian ini ada hikmahnya. Allah tidak mahu kita menanggung terus bebanan yang cuba menggangu-gugat. Jadi Allah memberi jalan keluar agar tidak menyusahkan kita dengan cara ini seperti yang disebut dalam surah at-Talaq yang juga dikenali sebagai 'ayat 1000 dinar' iaitu:"
           ---------------------------------------------------------------------------------------------          
                  "'Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah, akan ada jalan keluar..."
          ---------------------------------------------------------------------------------------------
petikan di atas amat menyentuh sanubari saya bilamana situasi kesulitan yang dirasakan pahit sebenarnya merupakan jalan keluar.  Demikianlah kayanya Allah Rabuljalil sebagaimana yang dikongsikan.

Kadang-kadang.. xsemua yang kita inginkan akan terus dapat.Tak semua bnda yang kita harapkan kita akan terus dapat kan? that's reality..jangan terlalu mengharap semua yang kita nak..akan datang begolek tanpa sebab. wallahu'alam.

                    

<3Lot's of lavender's love<3
~*2012*~
~**ingatan diri dan sahabiyyah**~

Salam luvly lavy...

          Lamew xjenguk lavy....vivie sangatla busy dengan assignment,project.tutorial, midterm segala...sume perlu submit dalam minggu sama xm pon hari yang sama..ada yang yg kene submit hari yang sama ...banyak la jugak...sangatla tension....bile tension..vivie cepat melenting...tapi, control...vivie boleh kawal diri xmarah orang...tapi, untuk kawal diri..vivie byk diam n muka tegang...alhamdulillah,sahabat2 yg kenal vivie faham..unfortunately, vivie tahu...ada sorang kakak ni terasa dgn vivie...my bad...salah vivie. midsem break lepas...masa byk dihabiskan depan lappy ni jer...dan akibatY, vivie selalu sakit kepala...till now, vivie xleh mengadap lama sgt.bila masuk setengah jam je...mata vivie da start bedenyut..smpai blakang kepala...lastly, mmg xnmpak apa-apa...masa tu..mmg sakit sgt...maaf, post2 vivie kebelakangan ni agak personal post.dear lavy, vivie rindukan suasana bersahabat...sahabat yang baik.

      Sahabat,teman....seronok bila flashback...so sweet bila sakit ada yang jaga...sampai xtido mlm...tapi betul, sangat risau bila tgk sahabat  kita sakit.....(^_^)

      Now, feel alone...everything i do, i realize...i'm alone. who's by my side? i choose to be like this. i deserve to this..:) be strong dear Vivie. Stand by your own.if i fall, i have to wake up by my own.

      sorry for personal post...i need someone to talk. but i cant. bimbang, kalau vivie tersalah ckp atau tinggikan suara ada yang terasa.
headache oredy.adios.

lets silent 'speak'.

             ~~**~~
               ~*Lot's of lavender's love*~
                **~silent is true friends that never betrays~**
        ALONE?
             ~**Allah Always there 4 you**~ 
                 ~*sorry 4 small entry..emo*~
              ~~**~~



     
    







salam..
dear lavvy,

vivie risau...fikir masa depan vivie...sorry to be honest here..vivie sedar diri vivie sangat banyak kelemahan...vivie jugak xtau cemane nak adapt masa depan nanti...vivie jugak tau..vivie terlalu bergantung. vivie nak independence....tapi cemane? anjakan apa vivie perlu?? wake me up! tidak~ xdew orang boleh sedarkan melainkan diri sendiri. vivie sedar semua kelemahan vivie. tapi diri vivie xleh terima diri vivie sendiri...tu yang buat vivie bergantung...sangat bergantung... kwn2 vivie, sem depan pegi industrial training~vivie? mgkin tidak lagi...sampai terdetik vivie nak stop kat sini...sbb dah banyak habiskan duit parents. banyak dosa vivie...kalau umi baca~ maaf umi...vivie xleh buat umi senyum dari awl lagi...vivie mmg slalu bermasalah.someone! tampar vivie! tamparan yg boleh sedarkan vivie!!vivie buat salah kat ramai org. better stop here. salam..mf...vivie mampu sampai sini jer.vivie xkenal diri vivie!!

salam sayang,
lavender's love.

Konsert Nasyid 2010

Tema : FENOMENA AKHIR ZAMAN

menampilkan
LIVE Performance dari


dan




Tempat : Dewan Utama, Universiti Multimedia (Kampus Melaka)
Tarikh : 30 Oktober 2010
Masa : 8.30 malam
Harga Tiket : RM 8.00


Sebarang pertanyaan dan tempahan tiket, sila hubungi : 

Aidil - 017-6399925
Nadiah - 0137105292

vivie-013 380xxxx**nak glamour jugakkk..abaikan~


~~**~~
nak pm vivie pun boley..:P 
promo time...
~~**~~

**ni yang wat vivie jarang conteng kat lavvy ni...btw..luv u'll!**
**lot's off lavender's love**


Salam w.b.t....

penghujung syawal~tapi suasana tetap raye2 lagi kan? hehe....rumah terbuka sana-sini....vivie suke ler...makan free..hehe..burok perangai...rezeki..orang jemput pegi la kan~alhamdulillah..xdew yg  vivie  tolak..sume p...xde la yang terasa kan? huhu...yang xkenal pon vivie redah jer...orang soh join...join je la~ :D **muka xmalu 

FInal exam da selesai~~Now! holiday time...happy ker? hmm nope!!! xleh balik klantan:( **huh! raya aritu dekat sbulan die dop umah~ ngee..kantoi! fine...cuti sem kali ni...patut 3 minggu tuk dip n degree...tapi nk buat cemane~ada yang xsettle...so...stay melaka ler...tecit ati  xleh balik! **haha padan muka! padan muka! 

lama x conteng-conteng,,,,saje je,,,nanti..bile free vivie upload gambar hangout b vivie ngan sahabat tersayang..huhu..

~~**~~
bebel dari:
Vivie..your lover <3
lavender's love
~~**~~

Assalamualaikum dear lavvy~

**xterlambat lagi kan nak ucap??

Lama xjenguk lavvy ni....mood untuk menulis tu jauh jer mnyimpang..niat tu ada..hehe...secara proY..banyak komitmen lain..Salam aidilfitri..maaf segala salah vivie dalam berceloteh:) mungkin ada yang terasa...xkot kan2?..vivie kan baik..** tup mata tup mata..jangan baca die pasan...:p

Raya tahun ni alhamdulilllah~ happy:) tahun ni family along jer yang xbalik...macam tahun lepas...angah xbalik..ok la tu... ad turn:) Raya kali ni...kitorang tetiba jer decid nak balik pahang..wahahaha!! best jugak...da lame x jenguk tok kat sana...Alhamdulillah diberi peluang tahun ni...sume sihat Alhamdulillah....vivie bg gambar tuk tatapan raya sahabat2...:)-->

~**~Kelantan~**~

**lampu kelip2 da pasang(malam raya)
Sebelum gambar di ambil, sempat main bungan api~:) vivie join sekaki je....teman anak buah hehe..
**nipu2..die lebeh2 dr ank buah~:p

**(pagi raya)bersiap ke masjid..ehm..landing kejap...amek mood:p
model::nufayl(my nephew).


**(pas makan raya) family pic..:) nufayl mgoda..ouch!


**sesi bermaafan ..

~**~Nenasi~**~

aktiviti vivie kat sane...sampai sana, pagi...n si nufayl da tanya "bila nak petang?" ,"Da petang ke belom?" "lambat lagi ke?" hadoi~ penat melayan...kenapa??? tu la...da janji ngan dia bila petang boleh mandi pantai...tak sabar la jadiY..hahah~ bila dah petang~ sempat lagi layan ular emas final:p hehe...nufayl leh bertahan kejap jer..pastu dop tye "bila nak pukul 5?", "lambat lagi ke?" , "dah pukul 5?" adeh....tu la die..tepat pkol 5...dia da ade kat gate...hehe...anak buah sape la tuu~:p


**umah tok

menunggu petang~

**taraaa!! da berkubang..ehem!! vivie jaga budak2 jer....kene masuk la air skali:p
(fudhayl pon mandi tau!! walaupon takot air..)



**jaga budak2~:p


**sesampai di rumah~(cemane nak ngap ketam ni~~)<--berfikir

**kongsi mknn...pas mndi pntai nufayl nangis sejuk sgt..:p


Huhu...best bile balik kg...dapat jugak makan seafood segar:) ketam~~ wuhuuu...vivie x mkn banyak k:p**nipu2.. wakil makan tuk nufayl jer...dia tido awal penat main pantai.. vivie tolong rasa tuk dia dan nuha....er..fudhayl skali~ wakil~~hehe..:)

Vivie ad banyak bnda nak kongsi sebenarY..tapi bt masa ni..Vivie dalam keadaan bingung...something happen?? yah~ Vivie kene tenangkan hati dulu:) pray 4 Vivie supaya diberi kekuatan..:) maaf Vivie tak banyak bercerita macam selalu~ tpi satu gambar menceritakan seribu cerita~:) kan2? byk gambau uh...beribu2 cerita la ek?? hehehe....(^_^).v

salam sayang~Vivie~
~~**~~
~~**~~

~~*lots of lavender's love*~~

Assalamualaikum w.b.t

"Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakhbar!"


Ayat-ayat penenang diri, ayat-ayat cinta Allah dari al Furqan..membuatkan vivie tersenyum. MasyaAllah.. ketenangan yang sukar diungkapkan dengan kata-kata. SubhanAllah..

**kalamullah

"Whoever does not find comfort in Allah will not find comfort in anything else."

Tulisan Syeikh ‘Aidh al Qarni memang sungguh membangunkan jiwa. Membuatkan vivie berfikir dan mentafsir di sebalik tulisan tersirat yang penuh makna beliau.

Allah, the Almighty is the source of comfort and joy for the believers and those who obey Him, and the Most Beloved to those who worship Him. Whoever finds comfort in Him will be happy and enjoy life. His heart will be at peace and filled with life and love of Allah; whose attributes will live in his conscience and he will always bear the names of Allah in mind.
His mind will be filled with thoughts of Ar-Rahman (The Most Gracious), ar-Rahim (the Most merciful), al-Hamid (the Praiseworthy), al-Latif (the Most subtle and Courteous)…..So, he finds comfort in al-Bari (the Creator) and feels close to al-‘Alim (the All-Knowing)

But finding comfort in Allah does not just happen without hard work and striving for it.It is the fruit of obedience, the result of love.

MasyaAllah. Hidayah itu milik Allah, namun untuk berubah; memerlukan segenggam tabah, biarpun perjuangan ke arahnya mungkin sepahit...ubat batuk?? (emm??)=) demi kemanisan kejayaan kelak, insyaAllah =)


…..
And if you count the favour (Blessings) of Allah, you could not enumerate them
(Qur’an 14:34).

SubhanAllah. Kadang-kadang dalam kesusahan kita alpa akan segala nikmat kurniaan Allah. Nauzubillah!!

Teringat satu kuliah dasar masa vivie cari CINTA di Cameron Highlands....Baca Al-Quran bukan di bulan Ramadhan jer! ramai yang salah faham, bila sebut jer bulan Ramadhan..Baru la nak baca Kalamulllah ni...**bulan lain xdeY nak baca~! kata ustaz...kalau niat hanya baca dibulan Ramadhan....xdapat apa-apa jugak~ :) so, now...betulkan niat~jadikan bulan ramadhan ni sebagai satu permulaan untuk kita terus beribadah di bulan-bulan seterusY! start ur engine! get set! go!! **dalam game nascar masa kecik2 slalu sebut... heehe..

Alhamdulillah, dengan ayat-ayat cinta DariNYA ni...hati terasa macam dibelai....terpujuk...kan3!(^^,).. subhanallah!!

Jom sama-sama hayati ayat-ayat cinta dari Allah dalam kalam suci =)

yuk!!

~~*exhausted*~~
~*balik dari Cameron terus collapse!*~
~*Pujuklah Hati dengan KalamY*~
~*Wanna go back home!!*~

Assalamualaikum...

**happiness!

Salam Ramadhan dear luvly lavvy! lames udah xjenguk cik vivie ni a...selamat xmerajuk..huhu! sangat la xsempat nak update...hmmm..belum terlambat rasaY nak ucap selamat menjalani ibadah Puasa! Topup full ya amalan-amalan..Insya Allah!(^_^) hati berbunga dapat panggilan from king of my heart~!! muahahah!! abah vivie la~:p btw, banyak betol benda jadi sebulan ni a~ hmmm...ada yh happy(^_^)...ad yang sakit hati(~_~)..yang sedih tu~(+_+) hmm biasalah..tp, pape jadi pun...semangat kene kuat!! kan3?? :) esok,20/08/10...vivie exam~ ngee...tatau la boleh jawab ke tak... tawakkal!! I.Allah! wuwu~Pastu p cameron.. Epilog Cinta! Cinta ni best sket..hehe..jeng3!!

**cak!! ni ler...program Cinta I~ wuwuuu

Huhu! Alhamdulillah, sepanjang bulan ramdhan ni..Vivie dapat bangun sahur dengan jayaY..(^_^) hehe...walaupun ada terbangun 5.30..~sempat lagi nak masak tu...sempat oke!

Haiyo!! ni, Vivie nak share sumthing ngan sahabat2 ni..huhu! jum2....

~*BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN*~
semasa kita duduk antara dua sujud...

Dalam tidak sedar setiap hari kita memohon didalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami... sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini..

*Marilah kita mula menghayati doa ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah...

Rabbighfirli "Tuhanku, ampuni aku"

Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima keampunan dari Allah seperti membuka
diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah, ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni "sayangi aku "

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak
terhitung besarnya

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima, ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii "tutuplah aib-aibku"

Warfa'nii "angkatlah darjatku"

Warzuqnii "berilah aku rezeki"

Wahdinii "berilah aku petunjuk"

Wa'Aafinii "sihatkan aku"

Wa'fuannii "maafkan aku"

Setelah selesai, diamlah sejenaklalu sampaikan rasa syukur kita,

Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja.

Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu...
*mohonlah keampunan sepenuh hati*

Sumber - Aidagenit Abd. Rahim


dear luvly lavvy~ <3

~~**~~
~**Ramadhan Is A Mont of ALLAH**~
~**Whose Beginning Is MERCY**~
~**Whose Middle Is FORGIVENESS**~
~**Whose End With FREEDOM FROM FIRE**~
~~**~~


~*Lavender's love*~
~*Perubahan jadual tido!(=_=)!!*~
~*Ase cam kat obersi! TENSION*~
~*Miss Ramadhan Momment Wid Family*~
~*tiket abes*~
~*yay!(=_+)!!*~jangan tego~!! uwaaa!!!

Popular Posts

Followers